Национални програми за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 26.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 26.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of semanticviews_plugin_row_fields::options_validate() should be compatible with views_plugin_row::options_validate($form, &$form_state) in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/semanticviews/semanticviews_plugin_row_fields.inc on line 16.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/www.combattrafficking.eu/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

 

Правителството на Република България ежегодно представя Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите,които се приемат в изпълнение на Закона за борба с трафика на хора и в съответствие с международните стандарти и ангажименти на България като страна,член на Европейския съюз.

Националните програми се изготвят от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет с експертната подкрепа на Постоянната работна група към Комисията.

Едни от основните цели на Националната програма за 2011 г. за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му са разширяването на дейностите по превенция сред подрастващите и техните родители и учители и сред етническите малцинства за предотвратяване на трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация.

По отношение на превенцията програмата поставя акцент върху повишаването на осведомеността на обществото и на рисковите групи по проблемите на трафика на хора и върху разработването на механизми за ограничаването му.Предлага се да бъде изградена мрежа от доброволци към националната и  към местните комисии за борба с трафика на хора,която да подпомага работата им с жертвите,а в противодействие на трафика на хора сред ромската общност да бъдат включени и изявени ромски лидери.

За изграждане и повишаване капацитета на институциите,работещи по проблема,са предвидени специализирани обучения на служителите от местните комисии за борба с трафика на хора,на магистрати,на служители в МВР и ДАНС.Особено важно в това отношение е обучението на служители по граничните контролно-пропускателни  пунктове за методите за  идентифициране на жертвите.

Със средства от бюджета на НКБТХ и по проекти и програми е предвидено тази година да бъдат създадени още две нови местни комисии за борба с трафика на хора в рисковите Русе и Пловдив,а в София ще се работи по откриването на държавен приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

С цел оказване на помощ и съдействие на жертвите на трафик на хора, програмата предвижда за тях да продължи да се осигурява медицинска и психологична помощ в центровете за закрила.Планира се жертвите на трафик да бъдат включвани в подходящи форми на обучение и квалификация и да се разработят специални програми за трудовата им заетост.

Програмата съдържа и предложения за  законодателни промени,насочени преди всичко към подкрепа на жертвите.

Националната програма за 2011 г. можете да разгледате тук